Hvordan skaper vi fornybarbransjens svar på Olympiatoppen?

Se arrangementet fra Arendalsuka her

Norsk suksess i vinter-OL har vist oss at ingen vinner alene. Bak medaljene ligger sterkt felleskap, samarbeid og kompetansedeling til grunn. Olympiatoppens kraftsamling av ressurser og tette samhandling med særforbund og forskningsinstitusjoner gjør både de beste bedre, og de beste flere. 

Nå står Norge på terskelen til en ny type gullmedalje: å bli verdensledende innen fornybar energi.

Dessverre må vi erkjenne at Norges energiomstilling har vært som å gå på ski i tungt føre med både feil ski og teknikk:

Nyinnførte skatter tvinger oppstartsbedrifter til å etablere seg i utlandet, og norske bedrifter lokkes til USA på grunn av enorme subsidier. Regjeringen godkjente 19 nye olje- og gassprosjekter i 2023, mens store fornybarselskaper som Ørsted trekker seg ut av Norge. Aksjekursen til Equinor gikk opp 10% da det ble kjent at de ikke vant havvindauksjonen i Sørlige Nordsjø.

Når andre nasjoner suser forbi oss i løypa mot grønnere energiløsninger, er det bekymringsverdig at norske aktører belønnes på børser hvis de ikke investerer i fornybart.

Dersom en liten nasjon som Norge skal snu denne utviklingen og unngå en dårlig plassering i den grønne omstillingen, må vi jobbe sammen og ha lyst til å vinne.

Derfor spør vi: hvordan skaper vi fornybarbransjens svar på Olympiatoppen? Hvilke konkurransefortrinn har vi som nasjon i en situasjon hvor det grønne skiftet er satt på pause, og investorer bare er opptatt av utbytte, olje og gass? 

Energy Valley og First House inviterer til dialog om Norges konkurransefortrinn innen fornybarbransjen.

Hvordan kan samarbeid øke vinnersjansene til norske bedrifter? Vil industrien og politikerne det samme? Har vi «vinnerskallen» som kreves for å konkurrere i verdensklassen og ta globalt lederskap? Og klarer vi å hente oss inn etter en særdeles treg etappe? 

Arrangementet innledes av tidligere mestvinnende alpinist Kjetil André Aamodt som deler erfaringer fra å skape en kultur for samarbeid og kunnskapsdeling blant enere og individualister. 

Vår moderator, Cecilie Ditlev-Simonsen, leder oss gjennom dialogen med deltakere fra industrien, finans, gründermiljøet og politikken.