Join our world-class energy technology cluster.MembersBecome a member

– Hybridkabler haster

Managing Director of Energy Valley, Preben Strøm. Foto: Ilja Hendel
By Annie Korsmo|Published 10 February 2022|Category: News

Energy Valley er glad for at Norge endelig er i gang med en havvindssatsing, men utålmodige med tanke på å få på plass hybridkabel til kontinentet. 

– Jeg mener Norge nå står foran en historisk mulighet, på linje med da vi fant den første oljen i Nordsjøen. Det gjelder at politikerne våre, byårkratene og industrien er like våkne som pionerene den gangen var. Uten hybridkabler blir ikke havvind lønnsomt. Vi må klare å finne en løsning på konflikten om hybridkabler, som er skaper enighet på tvers av det politiske landskapet og som er varig og forutsigbar, sier daglig leder Preben Strøm.

Arendalsuka

Under Arendalsuka i fjor, satte Energy Valley potensialet for havvind på dagsorden, der sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB presenterte en analyse som viste at Norge bør ta mål av seg til å eksportere 1000 Twh per år fra havvind.

– EU etterspør det, og Norge har det de etterspør. Så enkelt er det. Energy Valleys medlemmer kan levere den energiteknologien verden trenger og etterspør og vi må tenke stort og satse nå, sier Strøm.

Han mener debatten om hybridkabler er for lite basert på fakta om hvordan kraftmarkedet fungerer.

Energy Valley arrangerer ressursgruppemøter med fokus på havvind. På møtet i august møtte representater fra 15 forskjellige selskaper for å diskutere havvind, mulighetene og utfordringene rundt havvind, og veien videre. Det var også en mulighet for selskapene å møte hverandre for fremtidig samarbeid. Neste ressursgruppemøte blir i Mars. Foto: Linea Bancel

Frykter polarisert debatt

– Faktum er at den norske kraftprisen har vært knyttet til Europas kraftpris i 20 år. Dette er ikke noe nytt. Det nye er at EU skal bygge om sitt energisystem og spørsmålet er hvem som skal betale for det. Det er mulig å skjerme forbrukerne, sikre landbasert industri langsiktighet og samtidig bygge ut et strømnett for eksport til kontinentet. Industri, akademia og myndigheter må sette seg sammen og finne de gode løsningene til det beste for folk, arbeidsplasser, eksport og klimaet. Vi ser fram til å ta denne debatten på konferansen vår Energy:Connected 19-20 mai, der havvind er et stort tema. Jeg tror også Arendalsuka blir preget av denne debatten i år, og det er viktig at den blir opplyst, faktabasert og god og ikke preget av politisk polarisering. Det siste er en bekymring vi har i industrien. I verste fall kan polariseringen ta fra oss en historisk industriell mulighet,  sier Strøm.

Og legger til:

– Det snakkes og spøkes mye om hva som er “den nye oljen”, men havvind er kanskje det nærmeste vi kommer en stor industri, som kan erstatte store deler av de inntektene vi har vent oss til å ha i Norge, sier Strøm.