Kunstig intelligens (KI) i energibransjen: skal vi lede an eller følge etter?

14 – 14 Aug17:30 – 18:30
Arendal torv, 4836 Arendal

Arrangør: Energy Valley
Dag: Onsdag 14.8 2024 17:30 – 18:30
Arrangementstype: Samtale
Tema: Energi
Språk: Norsk
Sted: Torvscenen
Vis i kart

Om arrangementet

I en tid der digitale løsninger og muligheter raskt endrer landskapet i alle industrier, står energibransjen ved en kritisk skillevei. Regjeringens visjon, som uttrykt i “Nasjonal strategi for kunstig intelligens” (2020), er at Norge skal kapitalisere på innovasjonspotensialet som kunstig intelligens (KI) tilbyr. Med en sterk kunnskapsbase innen olje og gass, samt en voksende fornybar energisektor, har Norge en unik mulighet til å lede an i integreringen av KI-teknologier for å forbedre effektivitet, bærekraft, sikkerhet og produktivitet. 

I september 2023 kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre en investering på én milliard kroner i forskning på KI og digital teknologi.  

Med fokus på februar 2024s annonsering, er målet å kanalisere denne “KI-milliarden” til opprettelsen av flere KI-sentre, en strategi som har møtt både applaus og kritikk. 

Kritikere peker på utfordringer med fragmentering og siloarbeid som kan hemme nasjonalt og internasjonalt samarbeid, samt utfordringer ved å kunne tiltrekke seg global ekspertise. Dette står i kontrast til Sveriges WASP-program, som bl.a. med nesten 5 milliarder kroner (SEK) i støtte fra Wallenberg-familien, har satset stort på en mer sentralisert tilnærming.   

Innenfor energisektoren reiser dette viktige spørsmål: Har Norge, med sine svært gode forutsetninger og allerede etablerte sterke miljøer, det som kreves for å ikke bare følge, men også lede an i KI-utviklingen?  

Hvordan kan vi best utnytte KI innen bl.a. smart grids, prediktivt vedlikehold, værprognoser for fornybar energiproduksjon, trading, CCUS etc.? 

Og hvordan kan vi sikre at Norge ikke bare holder tritt, men setter standarden for innovasjon og anvendelse av KI i energibransjen? 

Disse spørsmålene står sentralt i vår diskusjon, og vi inviterer ledere, eksperter og innovatører fra både energibransjen og KI-feltet til å utforske veien fremover.  

Sammen kan vi kartlegge en kurs som sikrer Norges posisjon som en ledende nasjon i den globale energiovergangen, drevet av de mulighetene som kunstig intelligens tilbyr. 

Arrangementet innledes av Silvija Seres, en fremtredende KI-ekspert og strategisk rådgiver med bakgrunn fra Oxford og Silicon Valley.

Last ned til min kalender (ics-fil)

Medvirkende

Silvija Seres, Founder, TechnoRocks

Thordur Arnason, Vice President Capgemini AI Futures Lab, Capgemeni Invent

Per-Eilert Vierli, VP, Head of Energy Markets, Norsk Hydro

Sebastian Bringsværd, Global Head of Business Development and Head of Norway Region, Aker Offshore Wind

Lene Diesen, Administrerende direktør, NetNordic

Trond Moengen, Leder energi og samfunn, Digital Norway

Ola Thorud Jacobsen, Head of Innovation & Ecosystem, Energy Valley